------------------------------------------------------------------------------
Ciasto: 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody,
100 ml oliwy, 30 g drożdży
Na wierzch: skórka starta z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, 4 łyżki
oliwy, 150 g czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki rozmarynu, sól,
pieprz
Drożdże z cukrem rozrobić w letniej wodzie. Mąkę wsypać do miski.
Dodać sól, wyrośnięte drożdże, połowę oliwy. Składniki dokładnie
wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny.
Ciasto położyć na stole i ugniatać palcami, formując dowolny kształt.
Przygotować wierzch placka: sok z pomarańczy wymieszać z oliwą,
rozgniecionym czosnkiem, skórką pomarańczową. Rozsmarować na cieście.
Ułożyć oliwki. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Przygotowany
placek włożyć na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po
upieczeniu posmarować focaccię pozostałą oliwą. Na cieście można
układać różne dodatki: czarne i zielone oliwki, zioła, cebulę,
pomidorki cherry, bekon, kozi ser. Ale trzeba pamiętać o soli,
najlepiej grubo mielonej, i o polaniu focaccii po upieczeniu oliwą.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1:1:1 mąka, cukier, kasza manna. (po szklance). Wymieszać.
starte jabłka 1 kg
warstwa sypkiego 1/3, warstwa jabłek - połowa, sypkie, jabłka, sypkie. Na wierzch pół kostki masła w plasterkach. Do pieca.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
makes 16 slices
140g butter
280g caster sugar
80g cocoa powder
1/4 heaped tsp maldon sea salt
2 large eggs
65g plain flour
Preheat the oven to 160°C. Line a 25×25cm baking tin with baking paper.
Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a bowl and cook over a simmering bain-marie, stirring from time to time until it forms a smooth mixture and feel hot to the touch (around 50-60°C).
Set aside to cool down slightly, then mix in the eggs one at a time, using a whisk and stirring for a good minute after each one.
Fold in the flour and spread the batter evenly into the prepared tin.
Bake for 20 minutes, or until barely set. Allow to cool on a rack, then remove the brownies from the tin and slice into slices.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Focaccia (biała pizza)
Ciasto: 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody,
100 ml oliwy, 30 g drożdży
Na wierzch: skórka starta z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, 4 łyżki
oliwy, 150 g czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki rozmarynu, sól,
pieprz
Drożdże z cukrem rozrobić w letniej wodzie. Mąkę wsypać do miski.
Dodać sól, wyrośnięte drożdże, połowę oliwy. Składniki dokładnie
wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny.
Ciasto położyć na stole i ugniatać palcami, formując dowolny kształt.
Przygotować wierzch placka: sok z pomarańczy wymieszać z oliwą,
rozgniecionym czosnkiem, skórką pomarańczową. Rozsmarować na cieście.
Ułożyć oliwki. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Przygotowany
placek włożyć na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po
upieczeniu posmarować focaccię pozostałą oliwą. Na cieście można
układać różne dodatki: czarne i zielone oliwki, zioła, cebulę,
pomidorki cherry, bekon, kozi ser. Ale trzeba pamiętać o soli,
najlepiej grubo mielonej, i o polaniu focaccii po upieczeniu oliwą.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
BLOK
Składniki
400 g mleka w proszku
200 g masła
200 g masła
4 płaskie łyżki stołowe kakao
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka lub wody
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka lub wody
opcjonalnie
3 podwójne opakowania herbatników (po 200g)
orzechy, rodzynki, migdały, cukier waliniowy.
Rozpuścić masło, dodać płyn, cukier i kakao. Mieszać na gorąco, zdjąć z ognia, dodać mleko w proszu, wymieszać, i szybko dodać bakalie bo tężeje. Wylać a raczej wyłożyć do foremki, z której łatwo będzie wyjąć.
szarlotka sypana

starte jabłka 1 kg
warstwa sypkiego 1/3, warstwa jabłek - połowa, sypkie, jabłka, sypkie. Na wierzch pół kostki masła w plasterkach. Do pieca.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Brownies fondants au cacao
140g butter
280g caster sugar
80g cocoa powder
1/4 heaped tsp maldon sea salt
2 large eggs
65g plain flour
Preheat the oven to 160°C. Line a 25×25cm baking tin with baking paper.
Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a bowl and cook over a simmering bain-marie, stirring from time to time until it forms a smooth mixture and feel hot to the touch (around 50-60°C).
Set aside to cool down slightly, then mix in the eggs one at a time, using a whisk and stirring for a good minute after each one.
Fold in the flour and spread the batter evenly into the prepared tin.
Bake for 20 minutes, or until barely set. Allow to cool on a rack, then remove the brownies from the tin and slice into slices.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz